Фасади для кухні: надійно, практично і вигідно

мдф панели на кухню

Запорукою довгостроковій експлуатації кухонних меблів є правильний вибір фасадів для шаф, ящиків і тумб. Зазвичай саме вони формують враження про гарнітуру, а також задають певний стиль інтер'єру і забезпечують затишок.

Щоб вдало підібрати фасади для кухні, в першу чергу слід з'ясувати, які саме конструкції і матеріали найбільш підходять для використання в побуті.

Конструкція кухонних фасадів

За характером виконання меблеві фасади можуть бути:

  • цільними (щитовими), коли полотно повністю виготовлено з одного матеріалу. Наприклад, дерева, скла, металу або навіть кераміки.
    Photo gallery ekran domino 2
Переваги: Недоліки:
Практичність через монолітну будову Більш простий дизайн: урізноманітнити вигляд можна граючи з палітрою кольорів і текстурами
Простота в догляді: немає необхідності комбінувати чистячі засоби для різних матеріалів
  • складовими, коли матеріали комбінують між собою, наприклад, дерево зі склом.Кухня с мебельными фасадами из массива дерева от Полифасад
Переваги: Недоліки:
Більше варіантів дизайну: грамотно поєднуючи матеріали, можна створювати унікальні варіанти. Незручності в догляді через скупчення пилу і жиру на стиках різних матеріалів.
Велика ймовірність втрати міцності з часом через наявність з'єднувальних ділянок.

З яких матеріалів роблять кухонні фасади?

Важливий момент у виборі кухні — це матеріал виробу. Найпоширенішими основами на меблевому ринку є:

  • ДСП
  • МДФ
  • масив дерева.

ДСП — це плита, сформована шляхом пресування деревної стружки і синтетичних смол при нагріванні. Переваги та недоліки фасадів меблевих з ДСП наступні:

+
Низька вартість через малоцінність деревини в складі Матеріал крихкий: в місцях кріплення можуть утворюватися відколи, тріщини і крихти
Шкода для здоров'я: під час експлуатації виділяється формальдегід за рахунок наявності в складі штучних смол
Можлива деформація через сприйнятливість до вологи
Присутність кромки

МДФ — це плита з найдрібніших деревних волокон, спресованих під дією високих температур. Склеювання частинок відбувається природним шляхом завдяки вмісту в дереві лігніну. Фасади для кухні з МДФ мають більше переваг:

+
Дуже міцний матеріал, мало схильний до деформації МДФ фасади для кухні мають більш високу горючість, ніж порівнювані матеріали
Високий ступінь екологічності
Підвищена стійкість до вологи і УФ-променів
Дуже добре підходить для фрезерування і надання різних форм
Меблевий фасад з МДФ важко відрізнити від справжнього дерева

Масив дерева — це полотно що повністю складається з порід натурального дерева, а не з його відходів, як в двох попередніх випадках. Він може бути суцільним або клеєним, різниця тільки в наявності «шва». Обидва матеріали зберігають всі властивості дерева і не матимуть колосальних відмінностей в процесі експлуатації. Такі фасади мають свої особливості:

+
Особлива міцність і довговічність Мають дуже високу вартість
Вища ступінь екологічності Вимагають специфічного догляду
Розкішний презентабельний вигляд Не дуже добре переносять вологість і прямі сонячні промені
Виробу легко надати будь-яку форму Схильні до впливу шкідників
Матеріал залишається актуальними незважаючи на тенденції моди Вбирають запахи

Які існують покриття для фасадів?

Натуральне дерево через своїх характеристик не потребує хитромудрих додаткових покриттях, крім лакування або фарбування. Для фасадів з ДСП та МДФ існують різні види оздоблень, причому МДФ-елементи краще поєднуються з декоративною облицюванням і будуть довше служити в повсякденності.

Покриття для фасадів бувають:

  • плівковими (на основне полотно з двох сторін приклеюється ПВХ-плівка). Таке покриття щільне, рівномірний, не має стиків і торців, підходить для фрезерованих поверхонь, стійке до миючих засобів, дрібним подряпин, добре переносить підвищену вологість. Для плівкових фасадів МДФ можна підібрати практично будь-які відтінки, а також фактури: від імітації текстилю до дерева. Не дуже вигідним моментом буде чутливість матеріалу до високих температур, гарячого пару і ударам.
  • пластиковими (основа обклеюється пластиком, а кромки обробляються ПВХ-плівкою, акрилом або обрамляются алюмінієм). Дані вироби найпрактичніші: вони прості в догляді, стабільні, стійкі до механічних пошкоджень, абразивним щіток і миючих засобів, вологи, нагрівання, ультрафіолету. Для фасадів з пластику існує досить широкий вибір кольорів і фактур. Також на поверхню можна наносити візерунки або малюнки, при цьому внутрішня сторона панелі буде однотонною і найчастіше білої. Недоліком продукту є більш висока вартість, а в разі глянцевого покриття — боротьба з відбитками пальців.
  • акриловими (панелі основи оклеиваются схожим на пластик матеріалом — полімеракрілатом). Фасади з акрилу дуже гладкі, жароміцні, не реагують на перепади температур, воду. Для акрилових покриттів характерна багата палітра з квітами високої яскравості. Можливо виконати фотодрук і нанести 3D-зображення. Дефекти на поверхнях легко усуваються шліфуванням, для догляду можна використовувати поліроль. Дані фасади мають сильний блиск і досить дорогі.
    емалевими (полотно фарбують, шліфують, наносять шари лаку з подальшою поліровкою). Фарбовані фасади виграють у інших можливістю створювати унікальні кольору і ефекти, наприклад перламутр або металік. Вони легко миються, але застосовувати агресивні чистячі засоби варто з обережністю. Такі деталі стійкі до вигорання, високих температур і воді. На відміну від інших варіантів покриттів, емаль можна легко реставрувати. Мабуть, це її головна перевага. До мінусів слід віднести дорожнечу, поява розлучень і відбитків пальців.
  • шпонованим (на плиту МДФ приклеюється тонкий зріз натурального дерева з подальшою обробкою захисними засобами). Шпон міцний і довговічний, має природну фактуру, легко реставрується шляхом шліфування. У догляді матеріал невибагливий, але агресивні хімічні засоби можуть його пошкодити. У порівнянні з масивом дерева шпоновані фасади менше піддаються проявів навколишнього середовища і не так деформуються, але виглядають теж солідно. Недоліки можуть бути обумовлені низькою якістю самого шпону.

Вибір матеріалів для кухні завжди залишається на розсуд клієнта, але рішення варто приймати з урахуванням поєднання бажаних експлуатаційних особливостей і ціни. При дбайливому ставленні і належному догляді будь-які меблі прослужить досить довго.

Якщо у Вас залишилися сумніви або з'явилися питання з приводу кухонних фасадів, звертайтеся до фахівців нашої компанії за додатковою консультацією.